Training voor ouderen maakt kans op vallen kleiner

Beter op de Been

Een matje in de douche, een klein trappetje of iets oppakken in de tuin. Oudere mensen hebben de meeste kans op een val, en vooral in hun eigen huis. Kleine of grote incidenten, de gevolgen zijn vaak enorm. In Schagen kunnen ouderen daarom vanaf nu een gratis training valpreventie krijgen.

De trainingen zijn een gezamenlijk initiatief van de gemeente Schagen, Omring, Woonzorggroep Samen en Univé. De trainingen bestaan uit vier bijeenkomsten onder begeleiding van een gespecialiseerd geriatrisch fysiotherapeut en een ergotherapeut.

Aantal valincidenten stijgt
Het aantal ongelukken onder ouderen is de laatste jaren enorm gestegen. Gemiddeld komt er elke vijf minuten een 65-plusser na een val op de Eerste Hulp van het ziekenhuis. In 2018 waren dat meer dan 109.000 bezoeken in alle Nederlandse ziekenhuizen. Ook de gevolgen ná de val zijn groot, er volgt vaak een lange weg van revalideren en langer zelfstandig thuis wonen is niet altijd meer mogelijk.

In totaal belandden 108.000 ouderen op de spoedeisende hulp na een valpartij. Een op de tien kon hierna niet terug naar huis en werd opgenomen in een verpleeghuis. De val werd 4396 mensen fataal, omgerekend twaalf ouderen per dag. Ook hier ziet expertisecentrum VeiligheidNL, dat slachtoffers monitort op de eerste hulp, een stijging van 547 doden ten opzichte van 2017.

Voorkomen is beter dan genezen
Tijdens de training leren ouderen hoe ze een val zo veel mogelijk kunnen voorkomen. En als het toch gebeurt, dan leren ze hoe zij zo goed mogelijk kunnen opstaan. Dit om een lang revalidatieproces te voorkomen.

Gratis valpreventietraining voor inwoners gemeente Schagen
Voor inwoners van de gemeente Schagen is de valpreventietraining gratis. De vier samenwerkende partijen betalen de kosten. “Een val lijkt vaak onschuldig, maar toch stierven er in 2018 dagelijks  12 ouderen aan de gevolgen van een val. Daarom vinden we het belangrijk om vallen – en de gevolgen hiervan – zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus Sigge van der Veek, wethouder Samenleving van de gemeente Schagen namens de vier partijen.

Aanmelden gratis training
Half oktober start een valpreventietraining in Magnushof in Schagen. Aanmelden kan telefonisch via 088 – 619 45 25. Begin november start een valpreventietraining in de Nieuwe Nes in Schagen. Telefonisch aanmelden via 088 - 206 89 10.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker