Nog beter beslagen ten ijs: nieuw gezamenlijk leerplatform voor 3.000 zorgvrijwilligers

Manon Dieters en Henriëtte Geluk

Op 11 juni gaat Leerpleinonline van start. Vanaf die datum kunnen de in totaal 3.000 (!) zorgvrijwilligers die voor WilgaerdenLeekerweideGroep en Omring actief zijn, gebruikmaken van dit platform met verschillende leermodules. 

Héél praktisch, héél welkom en héél leuk om te doen. Met Leerpleinonline investeren Omring en WLGroep in ‘hun’ vrijwilligers, die een belangrijkere bijdrage leveren aan de zorg.

De datum 11 juni is niet toevallig gekozen. Die dag valt in de OntdekdeZorg Week (10-14 juni 2024), waarin de zorg en (gaan) werken in de zorg een centrale plaats innemen. Werken in de zorg heeft veel te bieden, maar het vraagt ook wat van je. Oók als je als vrijwilliger aan de slag gaat.

Blij met inzet

Hoe begeleid je bijvoorbeeld op een veilige manier iemand die in een rolstoel zit? Hoe maak je contact met mensen? Hoe speel je in op onbegrepen gedrag? Thema’s waarmee ook vrijwilligers in de praktijk te maken krijgen. “We zijn natuurlijk ontzettend blij met de inzet van onze vrijwilligers,” vertelt Manon Dieters, vrijwilligerscoördinator bij Omring, “en daar hoort bij dat we hen goed ondersteunen, ook met het oog op de toekomst waarin een steeds grotere groep mensen zorg zal vragen.” WLGroep-collega Michiel de Goede valt haar bij: “Vrijwilligers hebben veel te brengen. Inzet, levenservaring, energie, hun eigen achtergrondkennis. En die wil je aanvullen met deze praktijkgerichte trainingen. Deze e-learnings zijn daarvoor zéér geschikt. Je kunt ze bovendien volgen op het moment en in het tempo dat bij jou past.”

elearning voor zorgvrijwilligers

Zekerheid

Leerpleinonline is ontwikkeld samen met vrijwilligers. Een van hen is Henriëtte Geluk, die voor Omring aan de slag is. “Toepasbaar zijn de e-learnings zonder meer. Soms zijn ze zelfs een beetje confronterend, eerlijk gezegd. Bijvoorbeeld het omgaan met iemand die door zijn dementie seksueel getinte opmerkingen maakt. Daar kan zo iemand natuurlijk helemaal niets aan doen. Maar als vrijwilliger is het goed te weten hoe je daarmee omgaat, dat geeft zekerheid. Ik heb er veel aan gehad!”

"Vrijwilligers in de zorg worden steeds belangrijker. Ze zorgen met ons mee en geven onze bewoners en cliënten de aandacht die ze verdienen." 

Altijd wat te leren

Michiel de Goede en Manon Dieters: “Vrijwilligers in de zorg worden steeds belangrijker. Ze zorgen met ons mee en geven onze bewoners en cliënten de aandacht die ze verdienen. Omring en WLGroep willen vrijwilligers graag ondersteunen in hun werk. Met Leerpleinonline kunnen zij kennis en vaardigheden opdoen waardoor ze nog beter zijn voorbereid. Op het platform kies je zelf wat je wilt leren of weten, op een tijdstip en in de tijd die je passen. Jaarlijks worden de modules aangevuld met interessante nieuwe onderwerpen. Want er is altijd iets nieuws te leren!”

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker