De 20-jarige vrijwilliger Dyon Jansen houdt van schaken. De 65-jarige Hans Bethlehem zit in een rolstoel en woont in Omringlocatie Lindendael in Hoorn. Hij is ook dol op schaken. Appeltje-eitje, oftewel zwart stuk – wit stuk: elke woensdagmiddag komt het schaakbord op tafel.

Schaakmatch

De matches zullen Studio Sport wellicht nooit halen, maar de setting is wel camerawaardig: links hangt de Nachtwacht van Rembrandt aan de muur. De schutterij kijkt onbewogen toe op de twee deelnemers aan de wekelijkse schaakmatch. Dyon zit met zijn rug naar het raam aan een stoere houten tafel. Hans heeft zijn rolstoel aan de overkant aangeschoven. Aan het gezicht van Dyon kun je niets aflezen, Hans fronst echter de wenkbrauwen. Groot dilemma… Wie offert als eerste zijn toren op om de koning te redden?

“Ooit was ik jeugdkampioen van Amsterdam”, vertelt Hans. “Maar dat is lang geleden. Gelukkig verleer je schaken nooit, al moeten de slimme zetten soms van ver in mijn geheugen opgeduikeld worden.”

Dyon: “Ik zit er nog wat meer in dan hij. Soms weet ik al binnen een seconde wat ik moet doen, maar dan wacht ik even want anders raakt hij misschien geïntimideerd en dat wil ik niet.”

Vrijwilliger

Respect

Hans glimlacht: “Ach, voor mij is het vooral tijdverdrijf, ik hoef niet per se te winnen, hoor. Ik vind het gewoon zo leuk dat Dyon elke week met mij wil spelen! Het verdient respect dat een jonge gast als Dyon naast hard werken en geld verdienen ook wat voor een ander doet.”

‘De jonge gast’ vindt het een mooi compliment. “Maar”, zegt hij, “ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie vooral schaakvrijwilliger ben geworden, omdat ik zo graag schaak. Ik deed het altijd veel met mijn pleegvader, maar die is helaas in februari overleden. Mijn vriendin werkt als activiteitenbegeleidster bij Lindendael en zij hoorde dat meneer Bethlehem – zoals ik hem noem – ook van schaken houdt. Nou ja, zo is het gekomen. Inmiddels ben ik erg op hem gesteld geraakt en heb ik gemerkt dat het leuk is om iemand anders ergens ook blij mee te maken. Ik zie dat het hem goed doet. Nu is hij voor mij een soort goede buurman.”

Leerzaam

Soms doet het tweetal één potje, soms meerdere. “We praten meestal ook wel over iets anders dan schaken. Meneer Bethlehem geeft mij bijvoorbeeld regelmatig een update van het nieuws. Het voordeel van oudere mensen is dat ze vaak meer levenswijsheid hebben. Daar kun je iets van leren. Hij geniet ervan als ik een onderwerp aansnijd waar hij herinneringen bij kan ophalen. Of we roddelen gezellig even over mijn vriendin, ook altijd leuk, haha.”

Het sociale aspect is ook volgens Hans belangrijk. “Daarom zou het mooi zijn als wellicht andere jongeren ook een spelletje komen spelen. Ze kunnen leren klaverjassen, rummykubben of biljarten.” Een goed idee volgens Dyon.

Ook vrijwilliger worden?

Ruim 2200 vrijwilligers zorgen binnen Omring voor extra ondersteuning in de zorg voor cliënten. Wilt u ook iets voor een ander doen? Bijvoorbeeld een wandeling maken, in een winkel staan, een maaltijd serveren, een activiteit begeleiden, koken, boodschappen doen of een maatje zijn? Het aantal uren is bespreekbaar en samen zoeken we graag naar een passende invulling. Neem gerust contact op om u vrijblijvend te laten informeren over de verschillende mogelijkheden, via tel. 088 – 206 89 10 of mail naar vrijwilligers.kenniscentrum@omring.nl