Op Texel bouwen we onze meest duurzame zorglocatie, Het Groene Verpleeghuis. Op deze locatie komen onze plannen rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) samen.
Omring wil dat de Texelaars op een goede manier oud kunnen worden op het eiland. Daarom bouwen we samen aan het groene verpleeghuis op Texel (Den Burg) als vervanging voor locatie Hollewal. We werken met het groene verpleeghuis aan de zorg van morgen op Texel. Met deze nieuwbouw willen we bovendien een grote stap zetten op het gebied van duurzaamheid en gezondheid in de ouderenzorg. In het groene verpleeghuis willen we warme en betrokken zorg blijven bieden in een modern jasje. Het wordt een fijne plek om te wonen en te werken én ook om elkaar te ontmoeten.
Gezondheid en duurzaamheid
Gezondheid en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het Groene Verpleeghuis komen al onze ambities op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) samen: een groen, gezond, circulair en energiezuinig gebouw voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers. Het nieuwe gebouw past bij de natuurlijke omgeving van Texel, met een duindak vol speciaal geselecteerde natuurlijke grassen en planten die lokaal ook groeien.
Mooie stap
Frido Kraanen, Omring-bestuurder: "We vinden dat je niet om duurzaamheid heen kunt als je in de gezondheidszorg werkt. We werken met dit project actief aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen hiermee ook anderen inspireren. Met deze nieuwbouw zetten we naast de toekomstbestendigheid van de ouderenzorg op Texel ook een mooie stap op het gebied van duurzaamheid en gezondheid in de ouderenzorg."
Een plek om elkaar te ontmoeten
Voor de huidige bewoners van verpleeghuis Hollewal betekent de nieuwe woonzorglocatie een goede leef- en woonomgeving, met meer privacy en mogelijkheden tot wonen zoals thuis. In een omgeving met veel ruimte voor beleving en ontmoeting. Voor Omring-medewerkers betekent het nieuwe gebouw straks een goede en gezonde werkomgeving, ondersteund door moderne zorgtechnologie. Omwonenden zien straks een uitnodigende plek voor ontmoeting.
Locatie: Den Burg
De nieuwe woonzorglocatie komt in Den Burg, op de hoek van de Beatrixlaan en Gasthuisstraat. Hier stond vroeger basisschool Stella Maris en een gymzaal. Het is niet ver van de plek van het huidige verpleeghuis Hollewal, dat aan vervanging toe is.
Volgende stap in vastgoedontwikkelingen van Omring op Texel
Met de oplevering van locatie Schuttehof en de renovatie van locatie Gollards zijn de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet richting toekomstbestendige ouderenhuisvesting op Texel. Katrijn van der Vlerk, manager zorg en bedrijfsvoering Omring: "Gelet op de toenemende vergrijzing op Texel zijn we hiermee voorbereid op het benodigde aantal plaatsen voor mensen die intensieve 24-uurs zorg nodig hebben. Het groene verpleeghuis is hierin de laatste te nemen stap."
Samen werken aan de zorg van morgen
Omring werkt samen met partners. Zo verzorgt HevoFame namens Omring de ontwikkelaspecten. Het consortium GROOS! is verantwoordelijk voor het ontwerp, advies en de realisatie. Adviesbureau Copper8 begeleide het proces om te komen tot een innovatieve uitvraag waar naast kwaliteit van zorg ook duurzaamheid en gezondheid in centraal stonden. Ook gemeente Texel speelt een rol; zij gaat over de benodigde vergunningen. Tezamen bereiden we de plannen nu zo goed mogelijk voor. Daarbij houden we ons uiteraard aan de geldende wet- en regelgeving voor de omgevingsvergunningsprocedure.
Belangrijke thema's bij Het Groene Verpleeghuis
Gezond en sociaal
Het Groene Verpleeghuis wordt een gezond gebouw, voor bewoners en medewerkers. We werken actief aan ‘Positieve Gezondheid’, waarbij vitaliteit van medewerkers een speerpunt is. Daarnaast hechten we veel waarde aan diversiteit, inclusie en sociale werkgelegenheid. Ook op het gebied van voeding vinden we het belangrijk dat eten en drinken gezond, duurzaam en zoveel mogelijk lokaal is.
Groen
We werken met de natuur. Daarbij kijken we naar het optimaal inzetten van gezondheidseffecten van de natuur, het beperken van negatieve impact op ons ecosysteem en het aanpassen aan klimaatveranderingen. Het gebouw wordt bijvoorbeeld ‘klimaatadaptief’: het houdt rekening met mogelijke wateroverlast en we willen hittestress voorkomen. Zo vangen we het regenwater op en gebruiken we dat voor de grassen en planten op het dak. Daarnaast wordt er gewerkt met een ‘natuurinclusief’ ontwerp: zichtlijnen naar buiten, voldoende daglicht en veel tuin en buitenruimte.
Energie
De nieuwbouw moet energie-efficiënt zijn en zo min mogelijk fossiele energie gebruiken. Daarnaast zetten we in op duurzame vervoersbewegingen van medewerkers en zorgen we ervoor dat wassen en schoonmaken zo groen mogelijk is.
Circulair
Afval wordt geminimaliseerd en circulair is de norm. Daarnaast willen we zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken en waar mogelijk gebruik maken van lokale en/of regeneratieve grondstoffen. Zo hergebruiken we bijvoorbeeld kozijnen uit de oude school.
Veel gestelde vragen
Wie zijn er bij het project betrokken?
Het Groene Verpleeghuis komt tot stand door de onderstaande samenwerkingspartners. Deze partijen willen zo veel mogelijk samenwerken met lokale Texelse aannemers.
- Opdrachtgever: Raad van Bestuur Omring (initiatiefnemer Frido Kraanen)
- Vergunningverlener: Gemeente Texel
- Ontwikkelmanagement: HevoFame
- Architect: Oostwest
- Landschapsarchitect: Buro Harro
- Adviseur bouwfysica en brandveiligheid: DGMR Bouw B.V.
- Aannemer: Van Wijnen Heerhugowaard B.V.
- Aannemer terrein: Schadeberg Groep B.V.
- Installateur: Klaver Installatietechniek B.V.
- Constructeur: Brons Constructeurs & Ingenieurs B.V.
Consortium GROOS! is de naam van de gelegenheidssamenwerking van een aantal van deze partijen.
Wat is de planning?
De planning is van veel factoren afhankelijk. Het bouwen duurt naar verwachting ongeveer 19 maanden, mits er geen onvoorziene dingen gebeuren.
De te nemen stappen in het proces zijn grofweg:
- Ontwerpfase: gereed
- Definitief ontwerp (DO): gereed
- Vergunningen: loopt
- Technisch ontwerp (TO): gereed
- Sloop school (hergebruik van materialen): gereed
- Bouwrijp maken van de grond: gereed
- Start bouw: gestart
- Oplevering: naar verwachting eind 2025
Deze planning is een indicatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Waar kan ik terecht bij vragen rond de bouw?
Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u contact opnemen met Van Wijnen, via: 072-7503500.
Onbevoegden op de bouwplaats - wat te doen?
We hebben het hele bouwterrein afgesloten, voor uw veiligheid en die van uw kinderen. Wij verzoeken u de bouwplaats niet te betreden of als speelterrein te gebruiken. Wij sluiten dit met zorg af, maar mocht u zien dat anderen zich hier niet aan houden, verzoeken wij u dit aan onze uitvoerder te melden.
De uitvoerder tijdens de bouw is de heer (Hidde) Nijdam. Voor vragen kunt hem via e-mail bereiken: h.nijdam@vanwijnen.nl.
De heer Nijdam is vanaf 26 augustus dagelijks op de bouwplaats aanwezig. Bij dringende zaken kunt u contact opnemen met het 24-uurs servicenummer van Van Wijnen Noord B.V., via telefoonnummer (0513) 46 38 00.
Als er baldadigheden of vernielingen plaatsvinden verzoeken wij u direct contact op te nemen met de politie op 0900 8844.
Hoe zit het met eventuele trillingen tijdens het bouwen?
Bij het bouwen van het nieuwe pand werken we trillingsarm. Vanaf 3 juni 2024 bekijken specialisten van de Hanselman Groep de omgeving en de aangrenzende woningen of grond ('belendingen') om te zien wat de bouwkundige staat daarvan is, voordat het bouwen begint.
Ontstaat er ondanks onze zorgvuldige voorbereidingen en genomen maatregelen toch schade aan uw woning tijdens
de werkzaamheden? Dan kunt u direct contact opnemen met de Hanselman Groep, via telefoonnummer 026 - 442 04 60. Vermeldt
u dan graag dat het om Het Groene Verpleeghuis in Den Burg gaat.
De nieuwbouw wordt gefundeerd op palen. Bij het funderen gebruiken we geen heipalen, maar boorpalen. Dit om trillingen te minimaliseren. Om te bepalen hoe lang en dik die boorpalen onder het nieuwe verpleeghuis moeten worden lieten we grondonderzoek doen ('sondering').