Succesvolle opleiding voor anderstaligen in de ouderenzorg speelt in op arbeidsmarktkrapte
Mensen die nog niet voldoende de Nederlandse taal beheersen maar wel geïnteresseerd zijn in de zorg, startten vorig jaar met een opleiding Helpende/Verzorgende IG in de ouderenzorg op het Horizon College in Hoorn. Van de 22 gestarte leerlingen gaan er nu, na het eerste jaar, 17 leerlingen over naar een leerwerkplek. Met deze opleiding wordt ingespeeld op de arbeidsmarktkrapte in zorg.
In februari 2020 is de opleiding Verzorgende IG gestart voor anderstaligen. Deze opleiding is tot stand gekomen in samenwerking tussen Omring, Werksaam , het Horizon College, Fiolet Taaltrainingen.
Het blijkt dat er steeds vaker anderstaligen solliciteren op opleidingsplekken in de zorg. De sollicitant zou het vaak cognitief aan moeten kunnen, maar heeft een achterstand op taal. Tamara de Rie, Adviseur vakontwikkeling Omring: ‘Vorig jaar zijn we met elkaar gestart met deze opleiding. Wij zijn ontzettend blij met deze samenwerking, want op deze manier willen we ook deze doelgroep inspireren om te werken in de zorg.’
Opleiding met praktijkonderwijs
Omring zorgt voor de leerwerkplekken binnen dit traject en ook Woonzorggroep Samen heeft een plek beschikbaar gesteld. Tamara de Rie: ‘De studenten gingen in het eerste jaar drie tot vier dagen per week naar school en liepen dan ook stage bij Omring waarbij ze de nodige ondersteuning en begeleiding kregen. Nu, vanaf het tweede leerjaar gaan de studenten leren en werken waarbij ze één dag per week naar school gaan en hun eigen inkomen verdienen.
Win-win situatie
Rachida Chakir, Jobcoach Nieuwkomers Werksaam: “Ik ervaarde dat onze nieuwkomerscliënten die in hun thuisland in de zorg werkten, geen aansluiting vonden met de zorg hier. Waardoor ik hen niet in de zorg kon bemiddelen. Taalachterstand, Nederlandse cultuur afstand tot de arbeidsmarkt, en een ander type zorg hier maakten dit extra lastig en vroeg om een eigen aanpak. De kloof dichten tussen deze nieuwkomers en het tekort in de zorg was een hele uitdaging. Daarom heb ik namens Werksaam samen met Omring dit traject met extra begeleiding opgezet. Ik ben super blij met de geslaagde samenwerking tussen de vier betrokken partijen. Ook ben ik enorm trots op onze kandidaten die naast hun inzet een grote ontwikkeling hebben doorgemaakt en zo straks een steentje kunnen bijdragen aan het tekort in de zorg. Zij hebben nu een baan bij Omring en stromen uit de bijstand. Dat is toch een prachtige win-win situatie!”
De opleiding
De opleiding duurt in totaal drie jaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de Nederlandse taal. In het eerste jaar is er vooral aandacht voor burgerschap, Nederlands en basiskennis voor de zorg. In tweede en derde jaar wordt verdieping gegeven op onderwerpen als basiszorg, anatomie en pathologie, verpleegtechnische vaardigheden, methodisch werken, begeleidende vaardigheden etc.. Frank Sitaram, opleidingsmanager Horizon College: ‘Dankzij deze combinatie worden de leerlingen klaargestoomd om in de praktijk goede zorg te kunnen verlenen’.