Diversity Day: “Dit is wie ik ben”

Annemarie Werkman

Dinsdag 1 oktober was het Diversity Day. Een mooie aanleiding om deze week stil te staan bij diversiteit binnen Omring. “De één gaat op zondag naar de kerk, de ander niet . Alles is goed”, vindt Annemarie Werkman, keukenassistent bij Den Koogh.

Of Annemarie weleens had gehoord van Diversity Day? “Nee, eigenlijk niet. Maar de boodschap vind ik mooi: iedereen mag er zijn. Wie je ook bent.” Zelf is Annemarie  reformatorisch christen. “Dat valt onder de zwaardere kerken.”

Bij Den Koogh kent ze geen andere collega’s met een christelijke geloofsovertuiging. “Of misschien zijn die er wel, maar zeggen ze het niet. En dat hoeft ook niet. Ik draag mijn geloof ook niet actief uit. Het speelt totaal geen rol bij mijn werk.”

Alles is goed
Bijna drie jaar werkt Annemarie nu in de keuken bij Den Koogh. “Ik heb heel fijne collega’s. En dat ik christelijk ben? Daar vinden ze eigenlijk niets van. Dat is niet uit onverschilligheid, absoluut niet! Ze weten gewoon: dat is Annemarie, die gaat toevallig naar de kerk.”

Zoveel collega’s, zoveel levens. “De één gaat op zondag naar de kerk, de ander niet. Die gaat bij wijze van spreken naar de rommelmarkt, sporten of met de kinderen op pad. Alles is goed. Er is onder de collega’s wederzijds respect en acceptatie. En aan de koffietafel hebben we interesse in elkaar.”

Vrije dag
Ook haar leidinggevenden weten dat Annemarie christelijk is. “Ze weten dat ik graag naar de kerk ga op een kerkelijke feestdag. Ook hebben we eens per jaar op woensdag een biddag en een dankdag. Dan geef ik vooraf in het rooster aan dat ik die dag niet beschikbaar ben. Meestal zeg ik er niet bij waarom. En dat is ook niet nodig.”

Werken op zondag
En hoe zit het met werken op zondag? “Dat is voor mij geen issue, dat doe ik gewoon”, legt Annemarie uit. “In een normaal restaurant zou ik nooit op zondag gaan werken. Maar op een woonzorglocatie is dat anders. Ook op zondag moeten de bewoners eten – en daar zorgen mijn collega's en ik voor.”

Volgens de kerk is dit toegestaan. “Wat ik doe bij Omring valt onder de werken van barmhartigheid. Dan mag je ook op zondag werken.”

Iets betekenen
Een baan in de ouderenzorg past bij Annemarie, zo heeft ze ontdekt. “Dient elkander door de liefde, zegt de bijbel. Dat doe ik graag; ik vind het fijn om iets voor de medemens te kunnen betekenen. Maar is dat omdat ik christelijk ben opgevoed? Of omdat het een karaktereigenschap is? Ik denk dat laatste. Het zit gewoon in me; dit is wie ik ben.”

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker