Diverse thuiszorgteams van Omring stappen over op spraakgestuurd rapporteren: ‘We willen niet meer anders’

Team Hoogkarspel ontvangt de bokaal voor spraakgestuurd rapporteren

Taart voor het hele team en een speciale bokaal voor thuiszorgteam Hoogkarspel. 

Maandag 31 maart verraste adviseur bedrijfsvoering Hans van Eeuwen van Omring het team van coördinerend verpleegkundige in de wijk Esther Dodeman. Zij namen sinds eind januari al 3.000 spraakgestuurde rapportages op.

"Trots", reageert Esther Dodeman glunderend op de vraag hoe ze zich voelt dat haar team al zo ver is met spraakgestuurd rapporteren. Want de nummers 2 en 3, Schagen-Buiten en het dementieteam van Hoorn doen het ook goed met 1.700 en 1.000 rapportages, maar het team van Hoogkarspel steekt daar met kop en schouders bovenuit. Hun geheim? "Als je het een paar keer geoefend hebt, merk je hoe makkelijk het is en hoeveel voordelen het heeft. Dan gaat het snel. In ons team gebruikt iedereen het nu."

Gouden cavia

Hans had al langer de wens om over te stappen op spraakgestuurd rapporteren om de administratielast te verlichten. "Het idee van rapporteren op de bank naar rapporteren bij de klant past daar goed bij. Het is een slimme oplossing die het werk leuker en makkelijker maakt. Vorig jaar zag ik op een beurs een systeem waarmee je kunt opnemen en dat op een goede manier omzet naar tekst. Zeg jij ‘500 milligram paracetamol’, dan gebruikt het programma dat automatisch met cijfers en afkortingen. Toen ik voorstelde bij een aantal collega’s om het eens te proberen, was het enthousiasme zo groot dat direct alle collega’s in de wijk er gebruik van wilden maken."

Het grootste pluspunt vind ik dat zodra je de deur dichttrekt, je rapportage klaar is.

Meteen klaar

"Het nieuwe systeem heeft alleen maar voordelen", merkt Esther in de praktijk. "Het grootste pluspunt vind ik dat zodra je de deur dichttrekt, je rapportage klaar is. Vroeger schreef ik nog weleens iets op een briefje dat ik dan ‘s middags nog wilde invoeren. Maar dan kwam ik op kantoor en speelde er weer iets anders, waardoor het bleef liggen. Nu is het meteen gedaan. Het dossier is daarmee ook up-to-date voor collega’s of als de huisarts naar de wijkverpleegkundige op kantoor belt. Verder kan ik de cliënt aankijken terwijl ik inspreek, en hoef ik niet meer te typen. Dat maakt het systeem vriendelijk in gebruik, en natuurlijk veel sneller."

Esther Dodeman en Hans van Eeuwen

Roze microfoon

Sneller is het zeker: "Gemiddeld duurt het inspreken 12 seconden", weet Hans. "En dan is je rapportage zelfs beter en completer." Esther vult aan: "Van cliënten krijgen we leuke reacties, en het is bijzonder om voorloper te zijn. Maar vooral is het ideaal dat je na je dienst écht klaar bent met je werk." Tot slot: is het wennen? Hans denkt dat het wel meevalt: "Je hoeft alleen de knop met de roze microfoon aan- en uit te zetten. Ik hoop dat straks alle collega’s het gebruiken." Esther en haar team zijn al om: "Wij doen niet meer anders!"

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker