Digitale ondersteuning in huis: een blik op zorg in 2030 met AI-personage Marja Verhees

Hoe ziet de zorg eruit in 2030? Dit verhaal over het fictieve personage Marja Verhees schetst een beeld. Marja is inmiddels 87. Sinds haar man in 2025 – nu vijf jaar geleden – overleed, woont ze alleen.
De val die Marja Verhees onlangs thuis in de douche maakte, liep goed voor haar af. Ze kon niet meer zelfstandig overeind komen en haar personenalarmering lag net iets te ver weg. Toch werd er dankzij de valdetector direct een bericht naar de smartphone van zorgconsulent Katja van Omring verzonden. Die was snel ter plekke, opende met diezelfde smartphone het voordeurslot en schoot Marja te hulp.
Beeldbellen met de specialist
Via beeldbellen haalde Katja de specialist ouderengeneeskunde van Omring erbij. Er was niets ernstigs aan de hand, concludeerde die na onderzoek en Marja herstelde snel. Die valdetectie was toch echt wel een goed idee, moest ze toegeven.
Prettig thuis wonen dankzij digitale hulpmiddelen
Eerst twijfelde Marja, maar nu is ze heel blij met de digitale hulpmiddelen van Omring. Ook met de medicijndispenser en met de koelkast die haar vertelt dat ze nog niets vitaminerijks heeft gegeten. Ze wil heel graag zelfstandig blijven wonen, maar een beetje ondersteuning kan ze wel gebruiken.

Een rijk sociaal netwerk
Er is zelfs een sociale robot beschikbaar, die haar af en toe gezelschap biedt. Maar Marja heeft ook dagelijks contact met haar buurvrouw, met wie ze twee keer per week samen haar boodschappen doet. En ze heeft een tablet. Daarmee controleert Katja drie keer per week of alles goed met haar gaat en maakt ze even een praatje. Ook gebruikt Marja die tablet voor contact met haar twee zoons en vijf kleinkinderen. Met de middelste speelt ze zelfs vaak spelletjes op haar tablet.
Vooruit kijken
Haar zoons beginnen regelmatig met Marja het gesprek over ouder worden. Hoe wil ze wonen? Wat vindt ze belangrijk? Wat zijn dingen die ze zelf wil blijven doen? Eén ding is zeker: Marja geniet nog enorm van de vrijheid en zelfstandigheid in haar eigen huis. Toch wordt ze zich ook steeds meer bewust van de risico’s van het ouder worden. De specialist ouderengeneeskunde van Omring geeft haar hierover goede uitleg. Die beschikt over gegevens waarmee hij kan aantonen wat het verhoogde risico op valincidenten is voor vrouwen van haar leeftijd en in haar situatie.
Haar zoons beginnen regelmatig met Marja het gesprek over ouder worden. Hoe wil ze wonen? Wat vindt ze belangrijk?
Het liefst houden Marja’s zoons hun moeder in deze periode goed in de gaten. Dat zou kunnen met camera’s. Maar daar wil Marja toch nog even over nadenken. Op zich geeft haar dat wel een veilig gevoel. Maar ze vindt haar privacy ook belangrijk. De specialist ouderengeneeskunde heeft gezegd er in een vervolggesprek nog eens op terug te komen. Omring biedt de mogelijkheid wel voor haar thuiswonende cliënten. Maar de wens van de cliënt blijft altijd voorop staan.