Aansluiten bij de wens van de cliënt: “Beeldbellen geeft mensen een gevoel van vrijheid en eigen regie”

Hoe Omring digitalisering inzet om meer ruimte te bieden voor mensenwerk. Een gesprek over beeldbellen tussen cliënt en thuiszorg.
Een praatje maken, noemt mevrouw de Ridder (79) heel nuchter het contact dat ze twee keer per week via haar iPad met Omring heeft. “Dan weten ze dat alles goed met me gaat”, zegt ze. En dat is geen overbodig luxe, want mevrouw de Ridder heeft een aantal valincidenten achter de rug. “Ik ben tevreden over deze manier van contact. We hebben het niet eens over grote dingen hoor. Heb ik gegeten? Hoe voel ik me? Blijf ik vandaag binnen of ga ik nog de stad in? Ik vind het ook wel gezellig.”

Vrijheid en eigen regie
Ook Esther Geuzebroek-Ottens van het Omring beeldzorgteam ziet de voordelen van het beeldbellen met thuiswonende cliënten. “Het geeft mensen een gevoel van vrijheid en eigen regie. We proberen zoveel mogelijk aan de wens van de cliënt te voldoen en dit helpt daar echt bij.”
Tegelijkertijd biedt beeldbellen ook Esther voordelen. “Het is gewoon efficiënter”, zegt ze. “Je hoeft niet te reizen naar de cliënt, dat spaart tijd. En voor mij persoonlijk geldt dat ik dat fysiek ook niet meer kan. Beeldbellen betekent dat ik toch gewoon mijn werk kan blijven doen. Daar word ik heel blij van.”

Snel gewend
De digitale wereld was onbekend voor mevrouw de Ridder toen ze de vraag kreeg of ze wilde gaan beeldbellen. “Maar ze hebben uitgelegd hoe ik ermee moet werken en dat ging al snel prima”, vertelt ze.
We vinden het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid behouden
Esther benadrukt dat het digitale contact meer dan alleen een sociale functie heeft. “We bieden er ook meer medisch inhoudelijke zorgmomenten mee. Wij leveren de zorg die normaal door het wijkteam geleverd had moeten worden, maar dan via beeld. Denk aan hulp bij medicatie, hulp bij bloedsuiker prikken en insuline bepalen. We vinden het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid behouden. En we willen ook weten of het wel goed met ze gaat, een oogje in het zeil houden.”

Gebruiksvriendelijk
De oudste beeldbel-cliënt is 92. “Het lukt gewoon iedereen!”, zegt Esther. “Een van ons gaat altijd eerst langs om uitleg te geven over hoe de iPad werkt of als er een probleem is. Het is zo gebruiksvriendelijk. Zo lang er internetverbinding is kan de zorg gewoon doorgaan, zelfs als de cliënt op vakantie is.”
Bij beeldbellen blijft het niet. Omring onderzoekt veel meer mogelijkheden om de zorg met digitale hulpmiddelen te ondersteunen. “We zetten de Medido medicijndispenser al veelvoudig in”, vertelt Esther. “We onderzoeken nu of het waardevol is om hier extra begeleiding bij de opstartfase van de Medido te bieden, zodat we de cliënt en zijn of haar informele netwerk zelfstandig hiervan gebruik kunnen laten maken. Zo wordt de zorg dus opnieuw ontzorgd en de cliënt meer in eigen kracht gezet.”