In het Omring Magazine heb je kunnen lezen over de (genees)krachtige werking van kruiden. De meeste kruiden kun je in de koudere maanden niet in de tuin kweken. Gelukkig is het in je keuken wel warm genoeg. En met een beetje extra licht komt het helemaal goed met je plantjes. Geniet ook van je eigen verse kruiden. Het staat bovendien hartstikke hip. Lees snel onze tips!
Groeien maar
Kies altijd voor kwaliteit en koop je kruidenplanten bij het tuincentrum in plaats van in de supermarkt. Het tuincentrum heeft de planten voordat jij ze hebt gekocht, al goed verzorgd. Nu is het jouw beurt. Kruidenplanten hebben licht en water nodig om te groeien. Zorg dus voor een zonnige standplaats. Bijvoorbeeld in de vensterbank of vlak bij een raam. Een ander idee is om te werken met kunstlicht. Er zijn zelfs speciale plantenpotten met verlichting te koop. Bascilicum, tijm, salie en rozemarijn zijn echte zonaanbidders. Bieslook, peterselie en munt gedijen ook op een iets minder zonnig plekje.
Geef je kruidenplantjes regelmatig kleine beetjes water. En geef altijd water via de zijkant om rotting te voorkomen. Nog een tip: laat het water eerst op kamertemperatuur komen. Een koude douche vinden plantjes niet zo fijn. Door de schrik kunnen ze letterlijk hun blad verliezen.
To the rescue
Het is even zoeken hoeveel licht en water je planten nodig hebben. Lees altijd even de informatie op de verpakking van de kruidenplanten. Toch kan het evengoed misgaan. Zijn de randen van de blaadjes bruin of hangen de takken er slap bij? Dan is de standplek wellicht te warm. Bruine (verdorde) blaadjes? Dan hebben je planten dorst. De aarde moet eigenlijk altijd een beetje vochtig zijn, zonder dat je wortelrot krijgt. Door je kruidenplanten in waterdoorlatende potjes te plaatsen met een schoteltje eronder kan overtollig water weglopen. Of gebruik een paar hydrokorrels onderin je potjes.
Snoeien is bloeien
Zodra je kruidenplanten veranderen in weelderige bossen, is het tijd om te snoeien. Niet alleen om ervan te smullen, maar ook om je planten beter te laten groeien. Snoeien doet immers bloeien! Pluk niet, maar gebruik altijd een scherpe en schone snoeischaar. En knip waar het kan hele stelen 2 centimeter boven de grond af. Zo krijgt de plant kans om verder te groeien. Door de kruiden te hakken, vijzelen of knippen met een kruidenschaar komt het aroma vrij.
- Kruiden over? Bewaar ze in een schone, vochtige theedoek in de koelkast.
- Je kunt kruiden invriezen. Was ze met koud water, dep droog en bewaar in een bakje in de vriezer.
- Tijm, salie, munt en rozemarijn kun je in bosjes drogen op een droge, donkere plek.
In ons artikel ‘Gezond met kruiden & specerijen’ lees je meer over de eigenschappen van kruiden en specerijen. En natuurlijk in welke recepten je ze gebruikt. We wensen je veel succes met je kruidentuintje. Deel vooral leuke foto’s met ons via evenementen@omring.nl
Neem contact op
Bel 088 - 206 89 10
Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
U kunt ook een mail sturen naar service@omring.nl