Bent u zelf niet meer in staat om beslissingen te nemen?

Vertegenwoordiging

In de zorg heeft een cliënt rechten en plichten. Als een cliënt niet alles begrijpt, kan hij niet goed voor zichzelf opkomen. In dit geval kan de cliënt zich laten vertegenwoordigen.

Wat is vertegenwoordiging?

Vertegenwoordiging betekent dat u de cliënt helpt bij het maken van de juiste beslissing. Of dat u namens en vóór de cliënt beslissingen neemt. Beslissingen kunnen gaan over persoonlijke zaken, zoals de verzorging, verpleging, behandeling of over andere zaken zoals geld en spullen.

Regel vertegenwoordiging op tijd

Belangrijk is om vertegenwoordiging goed en op tijd te regelen. Dan voorkomt u problemen als er besluiten genomen moeten of een handtekening nodig is voor bijvoorbeeld het aanvragen van een indicatie of regelen van bankzaken.

Notariële volmacht

De cliënt kan zelf iemand vragen om hem/haar te vertegenwoordigen. Dat kan door het ‘geven van een volmacht’ aan die persoon. Deze volmacht mag de cliënt zelf schrijven of door een notaris officieel laten vastleggen. Dit heet een ‘notariële volmacht’. Een notariële volmacht is niet altijd voldoende.

Wettelijke vertegenwoordiging

De cliënt kan ook een rechter inschakelen om iemand te benoemen tot vertegenwoordiger. Dit heet ook wel ‘wettelijke vertegenwoordiging’.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over vertegenwoordiging? Kijk dan op http://www.goedvertegenwoordigd.nl/. Of neem contact op met onze zorgconsulent via 088-206 82 06.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker