Spierziekte

ALS, spierziekte, multiple sclerose (MS)

Heeft u een ernstige spierziekte, zoals bijvoorbeeld ALS? Of een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals MS? Dan kan dit een grote impact op uw leven hebben. In praktische zin maar ook in het contact met anderen. Omring kan helpen om u en uw naasten te ondersteunen op verschillende vlakken.

Wat kan Omring voor u doen?

De wijkverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt

U kunt vrijblijvend een gesprek aanvragen bij de wijkverpleegkundige in uw buurt. Hij of zij kan u informatie geven over welke hulp mogelijk is als u zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen. Zoals hulp bij het wassen en aankleden van de thuiszorg van Omring of begeleiding bij het innemen van medicijnen. Heeft u een sonde dan helpt de wijkverpleegkundige u met het vervangen van uw neus of maagsonde. Daarnaast kan de wijkverpleegkundige er voor zorgen dat u extra ondersteuning krijgt van de verpleegkundig specialist, diëtist, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of psycholoog.

Zoek een thuiszorgteam bij u in de buurt

 

Diëtist

Heeft u vanwege de medicijnen die u slikt minder eetlust dan bestaat er een kans op ondervoeding. De diëtist houdt een vinger aan de pols en kan u advies geven over voeding die bij u past.

Meer informatie over diëtetiek

 

Fysiotherapeut en ergotherapeut

Een boswandeling maken, koken, douchen of aankleden, een dagje eropuit met vrienden. Een spierziekte kan uw plannen en wensen behoorlijk dwarsbomen. Dagelijkse activiteiten zijn niet altijd meer vanzelfsprekend. Toch is er vaak meer mogelijk dan aanvankelijk lijkt. De fysiotherapeut van Omring kan helpen om uw kracht en conditie te verbeteren en de ergotherapeut van Omring kijkt hoe u bepaalde bewegingen of dagelijkse handelingen zo kunt doen dat u ’s avonds nog energie overhoudt. Bovendien kunnen de fysiotherapeut en ergotherapeut u adviseren over hulpmiddelen die voor u geschikt zijn. Zij werken bij het Behandelteam. Dit team hoort bij de revalidatielocaties van Omring en kan ook bij u thuis komen.

Meer informatie over fysiotherapie

Meer informatie over ergotherapie

 

Logopedist

Praten, kauwen en slikken zijn voor mensen met een spierziekte soms lastig. De logopedist van het Behandelteam van Omring kan met u oefenen, om hier verbeteringen in aan te brengen. Het Behandelteam werkt op de revalidatielocaties van Omring en kan bij u thuis langskomen.

Meer informatie over logopedie

 

Revalidatie

Om de gevolgen van uw ziekte in het dagelijks leven te verminderen en te leren omgaan met de situatie kunt u bij Omring revalideren. Samen met u bekijkt de revalidatiearts waar de knelpunten zitten. Hij of zij stelt een behandelplan op, gericht op de doelen die u belangrijk vindt. Het uitgangspunt is het voorkomen dat u achteruit gaat en ervoor zorgen dat u zo prettig mogelijk kan leven, ondanks uw ziekte. U krijgt oefeningen en ondersteuning van gespecialiseerde revalidatiebehandelaren, zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, specialist ouderengeneeskunde en maatschappelijk werker. Tijdens uw revalidatie kunt u thuis verblijven op of een Omringlocatie. Omring heeft drie revalidatielocaties: in Den Helder (Den Koogh), Hoorn (Lindendael) en Lutjebroek (Nicolaas).

Meer informatie over revalidatie

 

Verhuizen naar een Omringlocatie

Als uw klachten verergeren en het steeds moeilijker wordt om thuis te blijven wonen, dan kunt u verhuizen naar een van de Omringlocaties. Omring beschikt over diverse locaties met aanleunwoningen en zorgappartementen. Overdag kunt u zelf uw gang gaan, meedoen aan activiteiten, de dagopvang bezoeken of een behandeling krijgen (zoals fysiotherapie).

Meer informatie over wonen met zorg

Wat kost zorg bij een spierziekte?

Het gesprek met een wijkverpleegkundige is gratis. De overige kosten, zoals thuiszorg, fysiotherapie, ergotherapie en ondersteuning, kunnen afhankelijk zijn van uw indicatie of zorgverzekering. De kosten worden soms vergoed door uw ziektekostenverzekering en soms betaalt u een eigen bijdrage, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Meer informatie over kosten en vergoedingen

Zo regelt u zorg bij een spierziekte

1.

Neem contact op met Omring via 088 – 206 89 10 of service@omring.nl om uw situatie te bespreken.

2.

Er kan een zorgprofessional bij u thuis komen om te bespreken welke zorg er precies nodig is en regelt de indicatieaanvraag.

3.

Zodra de indicatie is afgegeven ontvangt u de gewenste zorg thuis of op een Omringlocatie. 

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker