Een beroerte, een ongeluk of een nare val. In veel gevallen is er een revalidatietraject nodig en moet degene die het is overkomen leren omgaan met de (tijdelijke) beperking die het voorval heeft veroorzaakt. Een dagelijkse handeling als koken kan dan best een uitdaging zijn. Bij Omring vinden ze het belangrijk dat alle cliënten die na een revalidatietraject weer naar huis gaan, ook echt veilig zelfstandig kunnen wonen. Daarom heeft de zorgverlener een kookgroep in het leven geroepen.
Natuurlijk wil iedereen na revalidatie het liefst weer naar huis en zelfstandig voor zichzelf kunnen zorgen. Koken is daarbij een belangrijk onderdeel. De ergotherapeuten van Omring geven daarom tijdens een speciale kookgroep tips en trucs aan de cliënten hoe zij zo veilig en handig mogelijk toch voor zichzelf een maaltijd kunnen bereiden. Mensen die hun arm bijvoorbeeld niet goed kunnen gebruiken wordt geleerd de groente te snijden met behulp van een aangepaste snijplank, welke is voorzien van prikkers. Zo kan de groente of het brood daarop vastgeprikt worden en kan veilig gesneden worden met de goede hand.
De groep is niet alleen nuttig voor de revalidatie. Deelnemers geven aan het groepsverband erg te waarderen vanwege het sociale aspect. Er wordt gelachen en verdriet wordt samen gedeeld. Tegelijkertijd stimuleren ze elkaar om door te zetten als het even niet lukt.
Met een lach en een traan samen revalideren
Elke week wordt een cliënt aangewezen als chef-kok. Diegene mag bepalen wat er gekookt en gegeten wordt. Deze week is dat meneer De Wit (79). Hij kiest ervoor om groentesoep te maken.
Meneer de Wit heeft drie weken geleden een beroerte gehad en verblijft sindsdien in Omringlocatie Nicolaas. “Toen mijn vrouw ziek werd, nam ik het koken van haar over. Ze is vijf jaar geleden overleden aan kanker”, zegt hij terwijl hij emotioneel wordt. Mevrouw Hartman, die in dezelfde week ook getroffen is door een beroerte, pinkt ook een traantje weg. “Het is de eerste keer dat ik deelneem, maar het voelt ontzettend goed. Je leert de mensen echt kennen en we delen het verdriet maar lachen ook samen. Heel fijn”, zegt zij.
Na een uurtje staat een grote pan groentesoep op tafel met gesneden stokbroodjes. De soep is heet maar wordt al smaakvol genuttigd. Meneer de Wit krijgt complimenten voor zijn goede kookkunsten. “Ik had dan ook een geweldig team”, zegt hij trots.
Geriatrische revalidatie bij Omring
De kookgroep is onderdeel van de geriatrische revalidatiezorg van Omring. Op de revalidatielocaties Hoorn (Omringlocatie Lindendael), Den Helder (Omringlocatie Den Koogh) en Lutjebroek (Omringlocatie Nicolaas) worden bewoners tijdens hun gehele verblijf gestimuleerd zoveel mogelijk zelf te doen. “Alles is revalidatie; van het zelf koffie en thee zetten/inschenken tot het bed opmaken. Het doel is dat zij dit thuis op een veilige en zelfstandige manier voort kunnen zetten”, aldus ergotherapeut Judy Bakker.