Zorgacademy gestart; 19 cursisten starten aan eerste post-hbo in Westfriesland

Zorgacademy gestart; 19 cursisten starten aan eerste post-hbo in Westfriesland

Dinsdagmiddag 20 oktober, een unieke dag voor de 19 cursisten in de theaterzaal bij Lindendael aan de Koepoortsweg in Hoorn. De opleiding ‘Innoveren in zorg en welzijn met technologie (IZWT)’ die deze week is gestart is uniek in Nederland en is ook nog eens het eerste post-hbo onderwijs in Westfriesland.

Reden genoeg dit feestelijk te vieren met de nieuwe cursisten en alle partners die deze opleiding mogelijk hebben gemaakt. De leergang is opgezet door de zorgaanbieders Omring en WilgaerdeLeekerweideGroep (WLG), Hogeschool Inholland en mede gefaciliteerd door de gemeente Hoorn en de Westfriese Bedrijvengroep. En de plannen zijn groots; na deze zorgacademy volgt ook een opleiding voor de ICT/Techniek sector.

Zorgprofessionals

Ybranda Koster, docent master AHIP & docent-onderzoeker Lectoraat Medische Technologie vertelt over het nut van deze opleiding. “In deze tijd is de noodzaak van technologie in de zorg veel duidelijker geworden waardoor deze opleiding veel waarde toevoegt. En dat zien zorgprofessionals ook. De zorg-kant kan veel van de technische kant leren en andersom”. Rob Doms, teamleider master AHIP: “De verbinding tussen de zorg en het technische stuk is belangrijk. Alleen zo zorg je voor een effectieve samenwerking.”

Thessa (34) is een van de cursisten. Zij is regisseur welzijn bij woonzorggroep Samen. “Ik merkte dat de zorg achterliep op technisch vlak. Het nu leren is leuk, maar het werkbaar maken op de werkvloer, dat is waar je het voor doet. Als ik super glue kan zijn tussen zorg en ICT dan zie ik daarvoor hele mooie kansen.”

Kansen voor de regio

De nieuw gestarte opleiding is in meerdere opzichten een kans voor de regio. Het aantrekken van (post) hbo onderwijs houdt de regio aantrekkelijk voor de talenten die de opleiding gaan volgen. Daarnaast zijn diverse innovatieve ICT en techniek-bedrijven betrokken bij het programma door bijvoorbeeld het houden van gastlessen en organiseren van excursiedagen. Daarmee bouwt de opleiding ook aan de onderlinge regionale relaties. Ten slotte beantwoord deze opleiding ook aan de actualiteit, die door corona nog urgenter is geworden. Hoe kan zorg (op afstand) nog beter worden ingezet, ook met het oog op de zorgvraag en techniek van morgen?

Zorg voor de toekomst

Een zorgaanbod waarin de mens centraal staat en de techniek ondersteunend is, is wat de grondleggers van deze opleiding, Omring en WLG voor ogen hebben. Deze zorgaanbieders zien veel mogelijkheden met de opleiding. “Dat deze studie juist nu temidden van dit hectische jaar toch van start gaat is fantastisch”, aldus Jolanda Buwalda voorzitter Raad van Bestuur Omring. “Het bijzondere daarbij is dat de deelnemers het programma ook nog verder kunnen optimaliseren door hun inbreng en ervaring uit de praktijk. Dat is veelbelovend ook voor de volgende leergang.”

Iris van Bennekom, bestuurder WilgaerdenLeekerweideGroep vult aan. “Nu de mensen steeds langer thuis blijven thuis wonen, de zorg complexer wordt binnen de instellingen en de krapte op de arbeidsmarkt groter wordt, zien we hierin een verbindende factor voor het toepassen van nieuwe technologie voor het zorgpersoneel. Ze moeten goed uitgerust worden met deze kennis. We zien het enthousiasme hier voor groeien. Vooral de combinatie van menselijke aandacht ondersteund door de technologie zal onze zorg een goede impuls geven.”

Meer opleidingen

De start van deze post-hbo is een goed begin. Leren in de praktijk, zogenaamde living labs, krijgt zo vorm.  De ambities zijn zelfs groter, ook naar andere sectoren. Wethouder Van der Ven is blij met deze ontwikkeling. “Post-hbo past helemaal in het raadsbesluit ‘meer Stad Worden’. Om jongeren, young-professionals en zorgpersoneel aan onze regio te binden.” 

Goed opgeleide talenten zijn ook goed voor de regio én het bedrijfsleven vindt Hans Huibers, voorzitter WBG. “Wij hopen dat deze cursisten de start zijn van veel bredere ontwikkelingen in Westfriesland van hoger onderwijs in de regio. Het is goed dat er op maat gemaakte hbo aanbod is om professionals, straks ook in andere sectoren, in de regio te behouden.”

Ook Hogeschool Inholland ziet kansen met deze nieuwe opleiding. “De vraag voor deze post-hbo komt uit het werkveld en we zijn er trots op dat we met innovatieve technieken de zorg kunnen verrijken. Dit om de zelfregie en zelfstandigheid van mensen in de samenleving te vergroten. Deze studenten en professionals zetten een voortrekkersrol neer in het vakgebied”, legt Vera van Waardenbrug, manager onderwijs & onderzoek Nursing bij Hogeschool Inholland uit.

Feestelijke start

Aan het einde van de eerste cursusdag kijkt Larissa (48) werkzaam bij Omring, terug. “Het is toch wel even spannend terug in de schoolbanken.” Met de andere cursisten gaan zij ruim een jaar lang om de twee weken op dinsdag gezamenlijk met de theorie aan de slag. “Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan momenteel uit corona, dus ga deze opleiding grotendeels in eigen tijd doen. Maar deze kennis is belangrijk om de zorg aantrekkelijk te houden. Het is de toekomst.”

Meer over deze en toekomstige (post) hbo-opleidingen is te vinden via talentacademywestfriesland.nl.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker