Nieuws

Veel animo voor kick-off Escape Room: liefdevolle zorg is de sleutel

Ja, er was zelfs een wachtlijst. Zorgprofessionals uit heel Nederland wilden het graag met eigen ogen zien: wat is de Omring Escape Room? Tijdens de officiële lancering op 18 september kregen zij in Hoorn een prikkelend voorproefje. “Wat? Is de tijd nu al om?”

“Ik ben heel nieuwsgierig.” Nog even en Judith Handgraaf, IG-verzorgende bij Alkcare in Oudorp, mag de Escape Room in. Waarom ze er vandaag bij is, in Van der Valk Hotel Hoorn? “We zijn in onze organisatie steeds meer bezig met persoonsgerichte zorg. Maar hoe ga je dat vormgeven? Hoe kun je de zorg naar een hoger niveau tillen? Ik ben benieuwd of deze spelvorm daaraan kan bijdragen.”

Dan is het zover. In groepjes van vijf betreden de zorgprofessionals de Escape Room, die is ingericht als het appartement van bewoner Ria. Overal zien we haar persoonlijke spullen. Een pakje shag, familiefoto’s, een Mariabeeldje. “Ah, Ria houdt van een borrel”, roept iemand. Een ander wijst op speelgoed op de vloer. “En ze heeft kleinkinderen. Of zouden het achterkleinkinderen zijn?”

Kijken, speuren, duiden

De deelnemers kijken, speuren, overleggen, proberen te duiden. Het doel: de fictieve bewoner Ria beter leren kennen, de juiste aanwijzingen vinden en zo het spel tot een goed einde brengen.

“Heel bijzonder”, zegt Judith Handgraaf, als ze de Escape Room weer uitkomt. “Alle spullen in de kamer vertellen het levensverhaal van de bewoner. Tijdens je werk heb je daar vaak geen oog – of geen tijd – voor. Ik denk dat ik nu meer en bewuster om me heen ga kijken. Vooral bij dementerende bewoners, die zelf hun verhaal niet meer kunnen vertellen.”

Escape room opening 2

Ria’s verhuisdoos

De Omring Escape Room is een interactief pop-up spel. Het complete spel zit in een verplaatsbare box; Ria’s verhuisdoos. Liefdevolle zorg is de sleutel, staat op de zijkant van de doos. Het spel is op te bouwen op elke gewenste locatie. Zorgorganisaties kunnen de box zelf aanschaffen, indien gewenst volledig op maat gemaakt. Ook is het mogelijk om de Escape Room te huren voor een dag(deel).

“Leuk voor teambuilding, in combinatie met een stukje interactief leren”, vindt Janneke Fest, gedragswetenschapper bij Stichting Prisma uit het Brabantse Biezenmortel. “Wat me vooral aanspreekt is dat het draait om persoonsgerichte zorg. Ook de vorm vind ik leuk. Met de Escape Room kun je mensen echt prikkelen om de achtergronden van bewoners te ontdekken. Wie wonen er op jouw locatie? Wat zijn de puzzelstukjes?”

Speels leren

Een nieuwe groep is inmiddels klaar met de ontdekkingstocht door Ria’s appartement. “Wat? Is de tijd nu al om? Mag ik nog even blijven?”, aldus Ine Zwaferink, die uit Enschede naar Hoorn is gekomen. “Een hele reis, maar het is het waard”, zegt de adviseur opleidingen van de Liberein. “We leren tegenwoordig anders dan vijf jaar geleden. Ik wilde graag zien hoe je met de Escape Room op een speelse manier kunt leren. Wat ik ook mooi vind is dat het gaat om de zachte kant van de zorg; om welzijn en welbevinden.”

Daar sluit Omring-bestuurder Jolanda Buwalda zich bij aan. Samen met directeur Wonen en Zorg Jolanda Houtenbos verricht zij in Hoorn de officiële aftrap van de Escape Room. “Om toekomstbestendige zorg te kunnen bieden, moeten we blijven leren en ontwikkelen. En als dat op een leuke, speelse manier kan, waarom niet?”

Ga in gesprek

De middag eindigt ook speels: met de Wie is Ria-quiz. Het Parkhuis uit Dordrecht heeft Ria het best leren kennen, blijkt na de persoonlijke vragen. De prijs: een dagdeel de Escape Room op de eigen locatie. “Ik ben helemaal blij”, aldus Karin in ’t Hout, opleidingsadviseur bij Het Parkhuis. Wat de Escape Room haar collega’s kan brengen? “Bewustwording dat het belangrijk is om écht aan te sluiten op de leefwereld van onze bewoners, en om niet uit te gaan van aannames.”

Haar collega Janica Nieuwland knikt. “Ga in gesprek met de bewoner. Dat is het belangrijkste.”

Van idee tot escape room

En zo ging iedereen tevreden huiswaarts. Dat geldt zeker voor Sandra Hartog, adviseur zorgdirectie bij Omring. Zij was het die ruim anderhalf jaar geleden op het idee kwam van de escape room. “Ik zag op social media een berichtje over een escape room in een ziekenhuis. Ik dacht meteen: kunnen wij daar ook wat mee?” Steeds meer Omringers haakten aan en dachten mee; verzorgenden, kwaliteitsverpleegkundigen, opleiders en uiteraard het OMRING.LAB.

In samenwerking met &happy werd een interactieve leeromgeving gemaakt; de Omring Escape Room. “Het is meer en mooier geworden dan ik had kunnen denken”, aldus een trotse Sandra.

“Als je ziet hoeveel zorgprofessionals er vandaag zijn, kun je maar één ding concluderen”, vult &happy-oprichter Jurriaan van Rijswijk aan. “Met de Escape Room spelen we blijkbaar in op een behoefte binnen de zorg.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de Omring Escape Room? Of benieuwd hoe dit interactieve leermiddel jouw organisatie kan helpen op het gebied van persoonsgerichte zorg? Neem contact op met Hanneke Bonfrer, Omring Innovatie booster, via hanneke.bonfrer@omring.nl of 06-169 345 07.

Bekijk hier meer info en filmpjes over de Omring Escape Room

Beluister ook de radio-uitzending van BNR (17-9-2018) over games in de zorg, waarin ook de Omring Escape Room aan bod komt.

Of lees verschillende nieuwsberichten van de Omring Escaperoom:

De Escape Room van Omring leert zorgprofessionals anders kijken

Omring Escape Room bevordert gesprek over liefdevolle, persoonsgerichte zorg.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker