Omring zoekt naar duurzame bouwmaterialen op Texel
Omring wil op Texel Het Groene Verpleeghuis gaan bouwen met zoveel mogelijk duurzame bouwmaterialen van het eiland zelf. Dit is een mooie ambitie, maar geen eenvoudige opgave. Daarom ging een groep jonge professionals aan de slag met dit vraagstuk tijdens de eerste ‘innovatieboetcamp’ van de Regeneratiewerkplaats Texel.
Doel van de Innovatieboetcamp is om jong talent met elkaar en met Texelse ondernemers te verbinden. Samen gaan zij aan de slag met duurzaamheidsvraagstukken, om zo samen te werken aan een toekomstbestendig Texel.
Lokale bouwmaterialen
Omring is, net als vakantiepark de Krim, op zoek naar lokale materialen die ingezet kunnen worden voor de bouw. Net afgestudeerde bouwkundige Natasha Post deed daarom voor Omring onderzoek naar mogelijke bruikbare natuurlijke bouwmaterialen op het eiland. Haar presentatie was het startpunt voor de jongeren om creatieve manieren te vinden om de bevindingen uit het onderzoek om te zetten naar concrete en uitvoerbare oplossingen.
Vol enthousiasme gingen jonge talenten aan de slag met het vraagstuk over hoe we het duurzaamste verpleeghuis van Nederland kunnen bouwen.
Oplossingen als het gebruik van leem, hout, schapenwol en andere circulaire opties zijn in het uiteindelijke resultaat de revue gepasseerd. Ook waren er ideeën voor het meer betrekken van de samenleving bij de bewoners, door bijvoorbeeld aandacht te besteden aan toegankelijkheid voor (klein)kinderen.
Katrijn van der Vlerk, locatiemanager Omring op Texel: “Het was een superleuk weekend, wat een slimme mensen bij elkaar! Ik ben erg onder de indruk van de invalshoeken die de deelnemers hadden voor ons vraagstuk en het is echt een hele mooie presentatie geworden. Daar kunnen we zeker iets mee in de uitvoering van de groene woonzorglocatie.”
Duurzaam ondernemen
Naast het ophalen van de ideeën van de jonge talenten is Omring ook heel blij met de start van een netwerk van ondernemers op het eiland. Dit netwerk heeft dezelfde ambities als Omring op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ailin Haijer, programmamanager MVO bij Omring: “We willen graag zo veel mogelijk lokale en herbruikbare grondstoffen gebruiken bij de bouw van de nieuwe locatie, maar in ons eentje gaat dat niet lukken. We zijn daarom heel blij dat andere ondernemers op het eiland hier ook mee aan de slag willen. Op deze manier creëren we samen grotere vraagkracht, zodat we ook echt stappen kunnen zetten richting een circulaire economie.”