Diversity Day: leve de zuster op wielen!
Vandaag, 1 oktober, is het Diversity Day. Op deze dag vieren we de verschillen. “Iedereen heeft een eigen verhaal en achtergrond. En dat is juist mooi!”, vindt Omringer Helen van der Veen-Bijlsma, die vijf jaar geleden de diagnose MS kreeg.
Op haar dertigste hoorde Helen dat ze de zenuwziekte MS heeft. “Ik voel me niet anders dan anderen. Ik ben ook nog steeds dezelfde Helen. Maar ik dóé dingen wel anders”, vertelt de wijkverpleegkundige in opleiding.
“Zo heb ik bijvoorbeeld meer moeite met lopen. Daarom gebruik ik een kleine scootmobiel. Heel eerlijk? Daarvoor moest ik wel even een drempel over.” Maar inmiddels rijdt Helen vrolijk door Hippolytushoef, zwaaiend naar de cliënten. Met een lach: “Ze noemen me in het dorp de zuster op wielen.”
Even slikken, en door!
Ja, Helen is positief. Al zijn er soms lastige momenten. “Laatst hadden we op maandagochtend twee zieken. Mijn collega-wijkverpleegkundige trok haar jas aan en rende de wijk in om bij te springen. Door mijn fysieke beperkingen is dat voor mij lastig. Het was even slikken dat ik op kantoor moest blijven. Maar toen mijn collega terugkwam, zei ze: ‘Wat fijn dat je de mailbox hebt bijgewerkt. En top dat je dat lastige familiegesprek hebt gevoerd.’ Dat gaf een goed gevoel.”
Van waarde
Helen is blij met haar collega’s. “Die accepteren mij zoals ik ben. Ze zien dat ik op andere vlakken van waarde ben. Dat wordt herkend en erkend, ook door Omring.” Dat had ze vijf jaar geleden niet durven dromen. “Toen ik de diagnose kreeg, was het eerste wat ik dacht: dan kan ik mijn baan wel opzeggen. Maar mijn ziekte heeft me juist veel gebracht. Zo heb ik mooie andere rollen gekregen. Ik ben nu studentcoach, doe mee aan veel projecten. Ook word ik weleens gevraagd als ervaringsdeskundige.”
Betere verpleegkundige
En Helen ziet nog een grote plus. “Door mijn ziekte ben ik een betere verpleegkundige geworden. Als ik met een cliënt praat over verlies en beperkingen, kan ik oprecht zeggen: ‘Ik begrijp u.’ En ik weet welke paden je moet bewandelen. Bijvoorbeeld om een kofferbaklift voor je scootmobiel te regelen. Dat heb ik zelf ook gedaan.”
Meer begrip
Vandaag, op Diversity Day, vieren we de verschillen. “Ik vind het goed dat Omring aandacht besteedt aan deze dag en aan inclusiviteit”, besluit Helen. “We leven met veel verschillende mensen op de wereld. Iedereen heeft een eigen verhaal en achtergrond. En dat is juist mooi! ‘Anders’ is niet verkeerd, niet minder. Het maakt ons juist rijker. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan. Zo leren we elkaar beter kennen en begrijpen.”