Behandelmogelijkheden

Ergotherapie

Wilt u zich makkelijk en veilig voortbewegen in en om uw huis? En uw dagelijkse handelingen zoals uit bed komen, boodschappen doen, koken en afwassen goed kunnen blijven uitvoeren? De ergotherapeut kijkt, samen met u, hoe u dagelijkse handelingen kunt vergemakkelijken of bepaalde activiteiten weer kunt oppakken. Zo kunt u langer, prettiger en veiliger thuis blijven wonen. U kunt voor een behandeling door middel van ergotherapie naar een Omringlocatie komen, of de ergotherapeut van het Omring Behandelteam bezoekt u thuis.

 

Wat is ergotherapie precies?

Ergotherapie maakt het u mogelijk om (opnieuw) uw dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in uw eigen omgeving. Als u beperkingen ervaart in uw dagelijkse activiteiten die voor u belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. Het doel van de behandeling met ergotherapie en hulpmiddelen is dat u weer zo goed mogelijk functioneert in de omgeving waar u leeft.

Waar kan ergotherapie u bij helpen?

“Met mijn nieuwe rollator kan ik thuis niet zo goed uit de voeten.”

De ergotherapeut loopt samen met u door uw woning en geeft u tijdens de ergotherapie advies over hoe u uw huis op een eenvoudige manier kunt aanpassen, zodat u zich beter kunt redden met uw rollator.

 

“Ik kan niets meer uit mijn bovenkastjes pakken, omdat ik mijn arm niet meer goed kan optillen.”

De ergotherapeut bespreekt samen met u hoe u uw gewrichten minder kunt belasten, uiteraard ook bij andere bewegingen en activiteiten.

 

“Liggen, zitten en uit bed komen worden steeds lastiger.”

De ergotherapeut geeft adviezen over een prettigere zit- en lighouding. Door middel van de ergotherapie traint hij of zij deze houdingen met u.

 

“Na mijn hersenbloeding durf ik niet meer naar etentjes.”

De ergotherapeut bespreekt met u waar u moeite mee heeft en observeert hoe u eet en drinkt. Bij de ergotherapie krijgt u advies en eventueel een training waardoor het eten en drinken beter gaat, zodat u zich zekerder van uw zaak voelt.

 

“Welke hulpmiddelen heb ik nodig en waar moet ik wat aanvragen? Ik zie door de bomen het bos niet meer!”

De ergotherapeut helpt u met het selecteren en aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen. 

 

“Ik heb geen puf meer voor mijn hobby’s als ik klaar ben met het huishouden.”

De ergotherapeut adviseert u over hoe u uw energie het beste kunt gebruiken als u bijvoorbeeld reuma, MS of een andere (chronische) aandoening heeft.

Uiteraard zijn er nog veel meer vragen en onderwerpen waarover de ergotherapeut u advies kan geven. De ergotherapeuten maken deel uit van het Omring Vitaalteam. Dit is een multidisciplinair team bestaande uit logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Samen met u zorgen zij met ergotherapie voor een optimaal behandelresultaat. Ergotherapie wordt individueel gegeven, maar behandeling in een groep behoort ook tot de mogelijkheden (afasie-behandelgroep, Parkinsongroep).

 

Op welke Omringlocaties kunt u terecht voor ergotherapie in Noord-Holland?

De ergotherapeuten van Omring zijn werkzaam in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland. Er is dus altijd een therapeut bij u in de buurt. Onze therapeuten kunnen u in een van onze behandelcentra of op een woonlocatie van Omring behandelen. In West-Friesland kunt u onder andere terecht voor ergotherapie in Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Wervershoof, Lutjebroek en Spanbroek. In de Kop van Noord-Holland geeft het Omring Vitaalteam ergotherapie in Den Helder en Julianadorp. Ook ergotherapie bij u thuis behoort tot de mogelijkheden.

Wilt u ergotherapie in Alkmaar, ergotherapie in Purmerend of ergotherapie in Heerhugowaard? In deze plaatsen heeft Omring geen locaties. De zorgconsulent kan samen met u bekijken in welke nabijgelegen plaats u terecht kunt bij een van onze ergotherapeuten.

Hoe regelt u ergotherapie bij Omring?

U heeft een verwijzing van de huisarts nodig voor het maken van een afspraak voor ergotherapie. Wat de kosten en de vergoeding van ergotherapie betreft: alle zorgverzekeraars vergoeden ergotherapie in principe vanuit de basisverzekering, maar wij adviseren u om altijd uw polis na te kijken of te bellen met uw zorgverzekeraar, omdat de ergotherapie-vergoeding per jaar of situatie kan verschillen.

Neem contact op

Voor allerlei vragen of het maken van een afspraak kunt u bellen met 088 - 206 80 90. U kunt ook een e-mail sturen naar abc.behandelcentrum@omring.nl.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen naar
088 - 206 80 90

Of stel u vraag via het formulier op onze website

U kunt ook een mail sturen naar abc.behandelcentrum@omring.nl

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker