Vrijwilliger Maaike Deckers (57) geeft elke week een les Biodanza in De Hoge Hop in Hoorn. “Dementie is best eenzaam. Door samen te dansen voelen bewoners: ik doe ertoe.”

Kwaliteit van leven
“Elk week geef ik les aan zo’n vijftien bewoners. Bij Biodanza draait het om het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit doen we door te werken aan vitaliteit, levensplezier en verbinding met anderen. Mensen genieten van het dansen, van de muziek, van het samen zijn. Er wordt ook veel gelachen. De nadruk ligt niet op hun beperkingen, maar op samen plezier maken en iets nieuws leren.”

Echt contact
“De deelnemers vinden het fijn dat er echt contact is met elkaar. Door elkaar een hand te geven, in de ogen te kijken. Dat werkt heel verbindend. Dementie is best eenzaam. Door samen te dansen voelen bewoners: ik hoor erbij, ik doe ertoe. Ze voelen zich vrij om zichzelf te zijn en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven. Wat kan ik doen om het nu – op dit moment – fijn te hebben? Het gaat over voelen dat je leeft, en dat het leven nog de moeite waard is.”

Mozart & Elvis
Ik gebruik allerlei soorten muziek. Van klassieke muziek tot de Beatles. Laatst hebben we nog gedanst op Rock around the clock. Tijdens het rock ’n rollen komt bij deelnemers het gevoel van vroeger weer boven; je ziet dat jeugdige enthousiasme er doorheen stralen. Mijn vader, die dementie heeft, danst trouwens ook elke week mee. Hij vindt het heerlijk.” Met een lach: “Mooi toch, dat ik als dochter mijn vader in de klas heb.”

Teamwork
“De samenwerking met de medewerkers van De Hoge Hop is heel plezierig. Ik voel me welkom en word goed ondersteund door de dagbestedingscoaches Wil Schep en Liesbeth van Spengen. De medewerkers zien ook wat de positieve effecten zijn bij de deelnemers. Hun conditie verbetert en bewoners voelen zich na de les vrolijker, vitaler en meer aanwezig in het moment.”

Spontane glimlach
 
“Een van de deelnemers kwam in het begin in een rolstoel. Ze kon niet zelfstandig lopen. Nu komt ze met de rollator naar de les. Je ziet dat haar kwetsbaarheid vermindert, net als de angst om te bewegen. Ze krijgt steeds meer plezier in bewegen en maakt veel meer contact. Ze neemt bijvoorbeeld zelf initiatief om iemand ten dans te vragen. Ook kijkt ze je écht aan en regelmatig zie ik een spontane glimlach.”

Open
“We hebben nog een deelnemer die in het begin heel gesloten was. Ze maakte niet veel contact met anderen. De afgelopen maanden heeft ze zich bijzonder ontwikkeld, vooral op sociaal gebied. Ze ondersteunt andere deelnemers en geeft mij af en toe advies over iemand. Mooi om die ontwikkeling te zien.”

Tranen
“Mijn eerste les in De Hoge Hop zal ik nooit vergeten. Naast me deed een bewoner, voorovergebogen in zijn stoel, heel actief mee. Na een paar dansen riep hij ineens uit: ‘Dat dit bestaat!’ De tranen rolden over zijn wangen. Hij begon geëmotioneerd te vertellen dat hij zelf ook altijd muziek had gemaakt – en dat hij daar zo’n plezier in had. Hij praatte over het algemeen weinig, maar zong alle teksten mee die hij kende. En elke les zat hij wat rechter op in zijn stoel.”

Tips
“Ik ben bijna klaar met mijn meerjarige opleiding Biodanza, waarbij ik afstudeer op Biodanza en dementie. Voor deze doelgroep is Biodanza een geweldige activiteit. Cognitief wordt het minder, maar emotioneel zit er nog zoveel. Laatst heb ik medewerkers van De Hoge Hop een les Biodanza gegeven en meer verteld over de theorie. Ook heb ik tips gegeven hoe ze zelf kunnen zorgen voor meer muziek en beweging in het dagelijks leven van de bewoners. Zodra de muziek start, gebeurt er van alles in de hersenen en zie je mensen opleven.”

Vrijwilliger worden?
Omring kan niet zonder vrijwilligers. Zij zorgen voor extra ondersteuning in de zorg voor onze cliënten. Wat voor iemand een ogenschijnlijk kleine moeite kan zijn, is voor iemand anders van onschatbare waarde. Bent u die enthousiaste vrijwilliger die een of enkele dagdelen per week inzetbaar is? Kijk dan bij de actuele vacatures voor de vrijwilligers op waar u iets kunt betekenen. 

Actuele vacatures