Smart glass bij Omring: succesverhalen en pijnlijke lessen

Smart glass bij Omring: succesverhalen en pijnlijke lessen

Technologische hulpmiddelen kunnen de zorg helpen. “Maar alleen als we eerst kijken: wat is het probleem of de behoefte van de zorgprofessional? "De praktijk moet leidend zijn, niet de technologie.” Dat stelt Hanneke Bonfrer, innovatiebooster bij Omring.

Tijdens de Slimme Zorgestafette deelt zij op 8 februari belangrijke lessen en ervaringen die Omring heeft opgedaan met de toepassing van de smart glass. Oók de pijnlijke.

De Slimme Zorgestafette is een landelijk initiatief. Een maand lang staat zorgtechnologie en e-health in de spotlights. “Zeker nu is dat heel belangrijk”, vindt Hanneke Bonfrer. “De arbeidsmarkt in de zorg staat onder druk, terwijl de zorgvraag toeneemt. Daarom kijken we als Omring: hoe kunnen we de zorg slimmer organiseren? En hoe kunnen we onze medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen en ontlasten?”

Een mooi voorbeeld van slimmere zorg is de smart glass. Dit is een soort bril met ingebouwde microfoon en camera. Hiermee kan iemand op afstand live meekijken. “Zo kan bijvoorbeeld de wondverpleegkundige meekijken met een verpleegkundige in de wijk. Natuurlijk, je kunt ook beeldbellen met je iPhone. Maar met de smart glass heb je je handen vrij. Dat is een sommige situaties een voordeel.”

Praktijk is leidend
Hanneke is eerlijk: de eerste experimenten waren nog geen doorslaand succes. “Ten eerste bleek de smart glass die we in eerste instantie gebruikten veel nadelen te hebben voor medewerkers in het dagelijks gebruik. Daardoor lieten zij de smart glass in de kast liggen. Dat hebben we opgelost door te kiezen voor een ander type bril, zonder aparte app. Maar belangrijker: wij hebben ons in eerste instantie misschien te veel laten leiden door de technologie en onvoldoende gekeken naar de behoefte van de zorgprofessionals.”

Omring besloot dan ook het roer om te gooien. “De praktijk moet leidend zijn, niet de technologie. We zijn daarom opnieuw begonnen. We zijn nu eerst gaan kijken: wat is het probleem of de behoefte van de zorgprofessional? In sommige gevallen zal een smart glass toegevoegde waarde hebben. Maar in andere gevallen kun je beter voor een andere oplossing kiezen. Dat zijn we nu aan het ontdekken.”

Slim combineren
Een mooi voorbeeld is de begeleiding van leerlingen. “De werkbegeleiders zijn collega’s die zelf ook in de zorg werken. Als zij meelopen met een leerling, zijn zij niet inzetbaar in de zorg.” In de vaak al krappe roosters geen ideale situatie. “Wat nou als we een pool van werkbegeleiders maken, die meerdere leerlingen op afstand begeleiden? Hiervoor kunnen we zorgcollega’s inzetten die bijvoorbeeld vanwege fysieke klachten niet in staat zijn zorg te verlenen. Zo kunnen zij hun bak aan ervaring toch op een mooie manier inzetten. Technologie stelt ons in staat om die begeleiding op afstand te geven. Ook zijn we aan het experimenteren met examineren op afstand.”

Overigens hoeft de smart glass niet alleen te worden gebruikt door zorgprofessionals. “Denk maar eens aan een collega van de Technische Dienst. Die kan bij het verhelpen van een technische storing de fabrikant laten meekijken. Dat kan allemaal met één en dezelfde bril, als we het slim combineren.”

Successen en pijnlijke lessen
Tijdens de Slimme Zorgestafette verzorgt Hanneke op 8 februari een webinar voor alle geïnteresseerde zorgmedewerkers in Nederland. “Veel organisaties zijn aan het experimenteren met nieuwe technologieën, zoals de smart glass. Vaak worden alleen de succesverhalen gedeeld. Wij delen graag al onze ervaringen, óók onze pijnlijke lessen. Want je leert het meest van dingen die niet goed gaan. Het is vaak uitproberen en opnieuw beginnen. Dat delen we graag met andere zorgorganisaties. Dan hoeven we niet allemaal opnieuw het wiel uit te vinden.”

Meer weten?
Meld je dan aan voor de gratis webinar ‘Meekijken op afstand door een andere bril’. De webinar vindt plaats op dinsdag 8 februari van 9.00 tot 10.00 uur.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker