Diversity Day: “Je groeit door van elkaar te leren”

Rahma

Dinsdag 1 oktober was het Diversity Day. Een mooie aanleiding om deze week stil te staan bij diversiteit binnen Omring. “Als je iets wil weten? Gewoon vragen. Dat doe ik zelf ook”, vertelt Rahma Mohamed Wehab, verzorgende IG bij Lindendael.

In 2016 vluchtte Rahma uit het onveilige Eritrea. Inmiddels heeft ze een fijn leven opgebouwd in Hoorn, waar ze werkt bij Lindendael. “Hier werken mensen van verschillende afkomst, met verschillende kleuren, culturen en religies. Ik vind het mooi om met al die verschillende mensen samen te werken. Je groeit door met elkaar om te gaan en van elkaar te leren.”

Hoe je van elkaar kunt leren? “Door open te staan voor elkaar en met elkaar te praten”, vindt Rahma. “En als je iets wil weten? Gewoon vragen. Dat doe ik zelf ook. Laatst nog, toen ik een gekleurde dame met een hoofddoek zag. Ik vroeg: ‘Ben je ook moslima?’ Ze vertelde dat ze een ander geloof had. Maar in haar cultuur is het ook gebruikelijk om een hoofddoek te dragen. Dat wist ik niet.”

Pittig eten
Zelf krijgt Rahma ook weleens vragen. “Soms wil een bewoner weten waarom ik een hoofddoek draag. Dan leg ik dat uit. Ook familie van de bewoners en collega’s vragen soms waar ik vandaan kom. Dan vertel ik meer over mijn achtergrond. Of ik laat wat foto’s zien van traditionele kleding of gerechten.”

Of ze die Eritrese gerechten heeft gekookt heeft voor bewoners? “Nee, wel voor collega’s.” Dan, met een lach: “Voor bewoners is het wat te pittig.”

Lastige momenten
Door nieuwsgierig te zijn naar elkaar ontstaan mooie gesprekken. “Bijvoorbeeld over hoe we met elkaar omgaan. Of hoe we aankijken tegen de zorg”, vertelt Rahma, die soms ook lastige momenten meemaakt.

“Het gebeurt weleens dat familie van een bewoner denkt dat ik minder weet dan mijn collega’s. Vragen over medicatie stellen ze dan niet aan mij, maar aan een collega. Of ze zijn verbaasd als ze me horen praten. ‘O, je spreekt goed Nederlands’, zeggen ze dan. Ze bedoelen het niet negatief. Maar voor mij is het niet zo fijn.”

Mooie kans
Gelukkig zijn dit uitzonderingen. Want Rahma voelt zich prettig en welkom bij Omring. Vanaf de eerste dag. “Toen sprak ik de taal nog slecht. Ik dacht: ik ben niet goed genoeg om hier te werken. Maar gelukkig kreeg ik de kans om de opleiding tot verzorgende IG voor anderstaligen te doen. Ik vind het heel mooi dat Omring mensen uit een andere cultuur en met andere taal op die manier ondersteunt. Zo kon ik zelf ook groeien tot waar ik nu ben.”

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker