Communiceren met een naaste met dementie is niet vanzelfsprekend

dementie brochure

Mensen met dementie verliezen vaak hun taalvaardigheid en grip op hun gedachtegang door veranderingen in de hersenen. Als naaste is het belangrijk dat je blijft communiceren. Maar hoe doe je dat? Hoe voer je een gesprek?

In de brochure ‘Ik heb er geen woorden voor’ staan twaalf praktische adviezen voor het communiceren met mensen met dementie. De adviezen zijn beschreven vanuit de beleving van de persoon met dementie. De brochure is een initiatief van de Landelijke Werkgroep Logopedie en Dementie en is ontstaan vanuit de visie en ervaring van logopedisten werkzaam in de ouderenzorg.

dementie brochure

Het lijkt zo makkelijk

Communiceren is het maken van contact en het overbrengen van gedachten en gevoelens, met of zonder woorden. Als we communiceren met iemand met dementie laten we deze persoon merken dat we hem/haar zien, luisteren en vooral, dat we er zijn. Het maken en onderhouden van contact met een persoon met dementie gaat veel verder dan het voeren van een gesprek.

Naarmate de dementie vordert, zal de communicatie zich meer richten op de gevoelens die achter woorden, houding en gedrag schuil gaan. Wie met mensen met dementie omgaat, zal naast het spreken bewust gebruik moeten maken van andere communicatiekanalen zoals gebaren, houding, nabijheid en aanraking.

Op die manier wordt een sfeer van veiligheid en vertrouwen geschapen. Hoe je dit het beste kunt aanpakken staat onder andere beschreven in de brochure, samen met verwijzingen naar nuttige websites, YouTube filmpjes en passende literatuur. Op een handzaam kaartje staan de 12 adviezen kort beschreven.

‘De combinatie tussen de inhoud van de folder en de filmpjes maakt deze brochure onderscheidend ten opzichte van bestaand informatiemateriaal. Mensen zullen zich sneller herkennen in bepaalde situaties, waardoor de adviezen ook makkelijker toegepast kunnen worden’, aldus Laura Bas, logopediste bij Omring en één van de initiatiefnemers van deze brochure. 

Voor wie?

De brochure is voor iedereen die omgaat met iemand met dementie, zoals mantelzorgers, familieleden, zorgprofessionals in de ouderenzorg, buren, vrienden.

Interesse?

De brochure kun je downloaden via de website van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie nvlf.nl. De brochure is ook te bestellen via Laura Bas, logopedist bij Omring, via laura.bas@omring.nl.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker