Spaanse Tapas avond

Het Omring Zomermagazine 2022 heeft een Spaans tintje. Zo lees je een artikel over Jan en Ellen die een droomhuis aan de Spaanse Costa hebben. En trakteert Brenda Kookt je op drie zomerse tapasrecepten: hét ingrediënt voor een Spaanse avond. Maar hoe organiseer je een ontspannen tapas-avond?

Uitnodigen

Alles begint met de uitnodigingen. Stel een lijst op met gasten die je wilt uitnodigen. Maak vervolgens een handige Whatsapp groep aan, e-mail een datumprikker of stuur een ouderwetse uitnodiging per post. In het lijstje houd je bij wie aanwezig zijn. Vergeet niet om dieetwensen uit te vragen en voeg eventuele bijzonderheden toe.

De herkomst van tapas

Voor we beginnen met het menu, vertellen we je graag waar tapas eigenlijk vandaan komen. Een tapa is een klein Spaans borrelhapje. De tapas traditie startte in de negentiende eeuw. In die tijd was voedsel niet heel gezond en kon je in een bar door de tapa nog iets voedzaams krijgen bij je drankje. In Spanje serveert men bij een drankje dan ook een gratis tapa van het huis. Vaak als overbrugging richting het diner dat pas laat in de avond start. De naam tapas komt van ‘tapar’, dat bedekken betekent. Het tapasschoteltje op je glas zorgt er namelijk voor dat insecten er niet in belanden.

Tapas eten maaltijd

Het tapas menu

Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. De tapas-avond draait om gezellig tafelen met elkaar. Hier hoort geen stress bij. Stel je menu daarom samen uit een mix van kant-en-klare en zelfgemaakte tapas. Maak verschillende dingen, zodat je gasten van alles kunnen proeven. En houd hierbij rekening met de dieetwensen. Serveer je tapas in rondes voor een lange gezellige avond.

Kies voor drie tot vijf zelfgemaakte gerechtjes. Bijvoorbeeld de tapas uit het Omring Magazine: Spaanse tortilla met chorizo, knoflook-champignons met spek en kaas en patatas bravas. Maak van deze gerechten eventueel een vegetarische variant. Iets anders maken? Bekijk dan de andere tapasrecepten van Brenda: https://brendakookt.nl/recepten/soort-gerecht/tapas/

 

Vul je zelfgemaakte gerechtjes aan met kant-en-klare tapas of gerechtjes die snel klaar zijn:

  • Stokbrood
  • Aïoli
  • Olijven
  • Tapenade
  • Meloen
  • Seranoham
  • Chorizo
  • Manchego (kaas)
  • (Knoflook)garnalen
  • Sardientjes
  • Mosselen
  • Geroosterde paprika (uit pot)
  • Gefrituurde hapjes, zoals kleine kroketjes en inktvisringen
tapas

Serveren

Serveer de tapas in gekleurde tapasschaaltjes of kies voor de traditionele roodbruine schaaltjes van klei. Deze zijn bijvoorbeeld bij de Xenos verkrijgbaar. Stokbrood, kaas en Spaanse vleeswaren serveer je op houten planken. Zet een stapeltje kleine bordjes en klein bestek klaar klaar voor je gasten om de tapas van te eten. Vergeet de servetjes niet.

Drinken
Salud, ofwel proost. Zorg voor een grote kan water en maak deze extra vrolijk en smaakvol met schijfjes citroen, munt en eventueel plakjes komkommer. Maak voor sangria liefhebbers eens een witte variant. Meng hiervoor 1 fles cava, 1 fles Chardonnay, een halve fles 7Up, een scheutje Likeur 43 met citrusfruit en ijsblokjes. Of maak een koude Tinto de Verano met 1 fles gekoelde Spaanse rode wijn (Tempranillo), 1 fles bitter lemon, schijfjes citroen en ijsblokjes. Bezoek voor bierliefhebbers de plaatselijke slijter en vraag naar Spaanse ‘cervezas’ als San Miguel, Mahou of Estrella.

Sfeer maken

Tijd om een gezellig sfeertje te creëren. Zet allereerst een muziekje op, bijvoorbeeld Buena Vista Social Club of zoek op Spotify naar Spaanse hits. Hang gekleurde lampionnetjes op in de tuin, zet glazen potjes met kaarsjes en bloemen neer en sluit de feestverlichting aan. Kies voor een informele setting met verschillende zithoekjes. Zorg dat je gasten zelf drinken kunnen bijschenken, dat scheelt jou lopen! Zet hiervoor een gedekte tafel klaar met verschillende soorten glazen en je drankjes.

De zwoele zomerse tapas-avond kan beginnen!

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker