Woensdagochtend, tien uur. Nour Mardini speelt O Dennenboom op zijn luit, in een melodieuze Arabische versie. Ja, hier gaan de bewoners van Snijdersveld van genieten.

In 2012 vluchtte Nour voor de oorlog in zijn vaderland Syrië. Via Libanon, Egypte, Turkije en Griekenland belandde hij in 2016 in Nederland. Na tien maanden – en acht asielzoekerscentra –  vond hij een nieuw thuis. Hier, in Obdam. Op een steenworp afstand van Omringlocatie Snijdersveld. “Daar ben ik nu drie jaar vrijwilliger. Eens in de maand maak ik muziek voor de bewoners. Op de trommel en luit speel ik Arabische liedjes. De bewoners vinden het mooie muziek. Ook heb ik Nederlandse liedjes geleerd. Luister maar.” De klanken van Hoedje van papier, Syrische stijl, vullen de kamer.

In zijn thuisland was Nour een bekend acteur. “Ik speelde in een soap, werkte voor radio en tv en stond in het theater.” Inmiddels staat hij weer in het theater, met zijn eigen kindervoorstelling Pannenkoeken uit Syrië. “Daarin vertel ik mijn verhaal als nieuwkomer in Nederland.” Zijn vrouw Noura doet het geluid en de decoratie van de voorstelling, die Nour al ruim vijftig keer heeft gespeeld. Van een kerk in Zaanstad tot een AZC in het Friese Sint Annaparochie. “In dat AZC heb ik nog vier maanden gezeten. Ze zijn trots op me, dat ik nu een eigen voorstelling heb en de taal zo snel spreek. Toen ik in Nederland kwam, dacht ik: ik moet de taal leren, contact maken en integreren.” Zo werd hij lid van de plaatselijke toneel- en tafeltennisclub. “Ook het vrijwilligerswerk helpt mij. Bij Snijdersveld ontmoet ik veel mensen. En met mijn muziek kan ik wat betekenen voor de mensen. De Nederlanders hebben mij en mijn vrouw geholpen. Zo kan ik iets terugdoen.”

De zorg voor ouderen in Nederland en Syrië verschilt enorm, vertelt Nour. “In Syrië gaan mensen niet naar een verzorgingshuis. Je ouders hebben altijd voor jou gezorgd. Als ze 75 zijn, dan is het jouw beurt om voor hen te zorgen.” Nour zou dit dolgraag voor zijn ouders doen. “Maar ze wonen nog in Syrië. Ik heb ze al zeven jaar niet gezien, heel verdrietig. Mijn grote droom is dat ik in Nederland een beroemd acteur wordt. Dan verdien ik veel geld, zodat ik mijn ouders op bezoek kan laten komen.” Als hij straks een beroemd acteur is, komt hij dan nog wel muziek maken bij Snijdersveld? Nour lacht zijn innemende lach. “Tuurlijk. Geen probleem.”